Moj kratek govor na Prešernovem trgu

Odprtje projekta “NOČ IMA SVOJO MOČ” v okviru EU projekta Noč raziskovalcev 2019

Spoštovani predsednik republike Slovenije, gospod Borut Pahor, spoštovani gosti in spoštovani gostitelji, lepo pozdravljeni na odprtju projekta NOČ IMA SVOJO MOČ – Noči raziskovalcev, ki smo jo za vas pripravili partnerji Hiša eksperimentov, Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije skupaj.

Včeraj sem gledal odbojkarsko tekmo (saj veste katero). Na trenutke ni bilo lahko gledati, a fantje so igrali s takšno vnemo in izrazito timsko. Naredili so mi prijetno noč in ta drži še danes. In verjetno nisem edini, ki so mu pričarali čudoviti dan. Prav gotovo so s svojim igranjem in zgledom navdušili marsikaterega mladega, da se bo ukvarjal s tem športom in nekateri od njih nam bodo v prihodnosti pričarali nove lepe dneve. Tako je to s športom.

Vizija Hiše eksperimentov je zdrava demokracija – izrazita večina ljudi, ki kritično razmišlja in ukrepa aktivno. Ljudem pomagamo, da se opolnomočijo z radovednostjo, postavljanjem vprašanj, iskanjem odgovorov, poskušanjem – ustvarjamo varno okolje za delanje napak. Navdušujemo jih, da razmišljajo na znanstven način. Možgani so »mišica«, ki jih je prav tako potrebno stalno trenirati. In takšne vrste vrhunski športniki delujejo v partnerskih inštitutih, muzejih in pametnem gospodarstvu na področju razvoja novih idej in aplikacij.

Ne pomagamo ustvarjati ljudi, ki nam bodo v bodočnosti ustvarjali le lepe dneve. Pomagamo opolnomočiti ljudi, ki nam bodo ustvarjali dodano vrednost, ljudi, ki nam bodo ustvarjali bodočnost in eksistenco.
Bolj kot »kruha in iger« potrebujemo znanje, kako kruh narediti in mi se trudimo združevati to znanje z igro.

Kot je za vsak uspeh potreben dober tim, tudi današnja NOČ IMA SVOJO MOČ EU projekta Noč raziskovalcev ne bi bila uspešna, če poleg nas štirih partnerjev projekt ne bi soustvarilo še 32 tretjih partnerjev ter 9 podpornikov in seveda več kot 2.000 udeležencev projekta – znanost za državljane, ki so širom Slovenije sejali semena avtohtonih rastlin in znanstveno spremljali njihovo rast.

Danes se lahko s parterji pohvalimo, da se bo v 22 krajih v Sloveniji odvilo okoli 200 dogodkov, ki jim je skupno opolnomočenje ljudi, navduševanje radovednosti in kritičnega razmišljanja. Poznate še kakšen dogodek tega obsega?
Ponosen sem na to, kar zmoremo, ko stopimo skupaj. Ko spodbujamo druge in premagamo nevoščljivost, ko smo tolerantni in premagamo jezo, ko znamo ljubiti in premagamo sovraštvo, ko storimo nekaj za skupno dobro in premagamo egoizem.

Danes je lep dan. Lep dan, ker uživamo sadove, ki so rezultat trdega a prijetnega treninga. Danes premagujemo sebe, danes delamo napake, da se bomo kaj novega naučili. Danes smo tukaj za jutri. Danes sejemo tudi, da bodo sadove lahko jedli drugi – naši otroci, naši vnuki in pravnuki.

Šport je lep – znanje je preživetje.

Hvala!

Ta vnos je bil objavljen v država, politika, Hiša eksperimentov, Noč raziskovalcev z značkami , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor