Kabinet čudes: Žerjav za dva

Originalni, needitirani članek, kasneje objavljen v spletni verziji časopisa DELO dne (14. 11. 2014)

Hiša eksperimentov je dobila naraščaj z imenom Hiška eksperimentov.
Rodila se je 9. 10. 2014 v Lendavi in tehta dobrih 45 mobilnih in interaktivnih eksperimentov.

Hiša, ki potuje

Hiša eksperimentov je vseslovenska. Obiskovalci prihajajo iz praktično vseh slovenskih krajev. V Hiši pa se radi sprašujemo in vprašali smo se, zakaj ne bi potovali tudi mi. In tako je nastala Hiška eksperimentov – slovenski mobilni center znanosti. S sredstvi globalnih pokroviteljev – družbe LEK ter Telekoma Slovenije – smo izdelali množico manjših, namiznih, varnih in atraktivnih eksperimentov in poslali pozive v slovenske kraje, da smo pripravljeni priti. Scenarij obiska je bil enostaven: za en dan »zavzamemo« dva razreda in telovadnico v osnovni šoli. Postavimo eksperimente in izvedemo dva znanstvena šova. Zvečer smo že doma.

Pogoj za obisk je tudi pesem

Seveda smo za obisk posamezne šole postavili nekaj pogojev: obisk mora biti za šolarje in druge obiskovalce ter šolo brezplačen. Naš obisk financirajo lokalni pokrovitelji in občina. Šolski pevski zbor na odprtju dogodka zapoje Adi Smolarjevo Himno Hiše eksperimentov.

Pogoje smo postavili in novico vrgli v eter. Najprej je bilo zatišje, potem je začelo kapljati, na koncu se je vlilo. V enen mesecu smo slišali že štiri izvedbe naše himne in doživeli štiri zmage radovednosti. In to je, kar si želimo – mlade, ki so radovedni, ki si zastavljajo vprašanja in vztrajno iščejo odgovore.

Pojdite na našo spletno stran: http://www.he.si , izberite Hiško eksperimentov in poslušajte izvedbe Himne še sami!

Testiranje samega sebe

Ljudje nismo preveč radi testirani s strani drugih, sami sebe pa prav radi testiramo. Kolikokrat smo se veselili, da bomo naslednji dan vprašani v šoli, pisali test v srednji šoli ali odgovarjali na izpitu. Kolikokrat pa z veseljem testiramo sebe; se vzpnemo na kakšen hrib, preplavamo daljšo dolžino v bazenu ali morju, skuhamo novo jed, naredimo še kak drugačen eksperiment. Človeštvo ima v sebi vžgano željo po raziskovanju in odkrivanju ter testiranju novega. In prav to spodbujata Hiša in Hiška eksperimentov.

Vsi njuni eksperimenti ponujajo podrobnejše preizkuševanje samega sebe preko neke resnice v znanosti ali tehnologiji. Eden še posebej zanimivejših je eksperiment, ki smo ga poimenovali »Žerjav za dva.«

Žerjav za dva

Eksperiment spodbuja timsko delo. Na vsako stran eksperimenta se namreč mora vsesti po eden in v vsako roko prijeti vrvico. Vse štiri vrvice so na drugi strani povezane in pritrjeni na trostrani kavelj. S pravilno usklajenim popuščanjem in zategovanjem posameznih vrvic lahko kavelj premikaš levo-desno, naprej-nazaj ter gor ali dol. Tako lahko izvajalca ulovita domine in jih preneseta nekam na drugo stran eksperimenta.

Moj najboljši dan v življenju

Odzivi obiskovalcev so bili vsi po vrsti spodbudni:

»Meni je v Hiši eksperimentov bilo všeč čisto vse in pridite še kdaj,« je dejala Nika Lebar. »Prosim vas, naj se vrnejo!« je skrbelo Aneja Škvorca, tudi iz 3. B dvojezične osnovne šole 1 Lendava.

Peter Gerenčar iz 5. C iz iste šole pa nam je priznal: »Dan, ko nas je obiskala, Hiša eksperimentov, je bil moj najboljši dan v življenju. Najbolj zanimiv je bil prepad, ker je bilo kot brezno brez dna. Do zdaj se nisem vedel, da se v daljši cevi sliši glasneje. Želim si, da bi ta dan bil vsak dan. z veseljem sem poslušal raketo s šumečo tableto.«

Brez skrbi, z veseljem bomo s Hiško eksperimentov še prišli na šole, kjer smo že bili, seveda pa bomo z veseljem obiskali še druge slovenske kraje.

Ostanite radovedni, postavljajte si vprašanja in iščite odgovore nanje. In mirno recite: »Tega pa ne vem,« ko česa ne veste! To še posebej velja za starše in učitelje.

Miha Kos, direktor, Hiša eksperimentov

fotografije: arhiv Hiše eksperimentov

Ta vnos je bil objavljen v Hiša eksperimentov. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor