Odprto pismo ministru za kulturo RS

Dr. Miha Kos, direktor
Ustanova Hiša eksperimentov
Trubarjeva 39, 1000 Ljubljana

Ljubljana, 30. 1. 2019

Minister
Ministrstvo za kulturo RS
Maistrova 10, 1000 Ljubljana

Zadeva: Odprto pismo ministru za kulturo RS – Javni razpis za izbor operacij Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture

Spoštovani,

Ministrstvo za kulturo RS je dne 21. 12. 2018 objavilo Javni razpis za izbor operacij Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture.
Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture naj bi vzpostavila platformo različnih deležnikov in povezala slovenske ustvarjalce na kulturni ravni z raziskovalci iz različnih znanstvenih sfer. Kreativno povezovanje naj bi prispevalo k spodbujanju slovenskega gospodarstva in vpeljavo kreativnih praks v raziskovalnem, umetnostnem in poslovnem sektorju.

V Hiši eksperimentov pozdravljamo vašo pobudo, saj je to področje, v katerem se v našem bogatem delovanju stalno gibljemo ter pridobivamo izkušnje, kompetence in reference. V našem ustanovitvenem aktu je med drugim zapisano, da je namen naše ustanovitve kulturno-umetniška dejavnost. Aktivni smo v raziskovanju in povezovanju umetnosti, znanosti, izobraževanja, opolnomočenja družbe ter povezovanja z gospodarstvom in ustvarjanja v kulturi. Ustvarjali smo mreženja in skupne projekte tako na področju znanstveno umetniških predstav in performansov, likovnega in grafičnega oblikovanja, prirejanja razstav, inovativnih in interaktivnih predstavitev, interaktivnih znanstveno umetniških ilustracij, animacij, virtualnih doživetij, znanstvenih pravljic, kreativnih predstavitev znanstvenih dejstev, dogodivščin – hkratne pripovedke in stand-up improvizacije na znanstveno temo… Razvijamo kreativnost, imaginacijo, možnosti percepcije in občutka za lepo, promoviramo in razvijamo lastno kulturno produkcijo z eksperimenti z umetniško vrednostjo.

Z vsem entuziazmom, kompetencami in v skladu s pametno specializacijo smo želeli prispevati k dvigu kvalitete samega projekta. Želeli smo se prijaviti kot (vodilni) konzorcijski partner v projektu.

Žal pa je tisti, ki je razpis pisal, poskrbel, da se institucija, kakršna je Ustanova Hiša eksperimentov, na razpis ne more prijaviti. Razpis je namreč omejil na zasebne in javne zavode ter društva in s tem eliminiral možnost prijave pravne oblike ustanove oziroma fundacije, kar po svojem pravnem statusu Hiša eksperimentovje in tako deloval diskriminatorno.

Če se je to zgodilo zaradi malomarnosti in pravne nerazgledanosti mogočih pravnih oblik smo v Hiši globoko razočarani nad nestrokovnostjo pripravljalcev razpisa ter neodgovornostjo ravnanja z Evropskimi sredstvi in projektom višje vrednosti (9 milijonov €).

Če se je to zgodilo namenoma (in iskreno upamo, da ne), da se eliminira prijavitelja z močnimi argumenti, znanjem in referencami, je naše razočaranje v pravno državo in transparentnost njenega delovanja veliko.
Prosim, da Ministrstvo za kulturo, v kolikor je med pogoje za prijavitelja iz malomarnosti pozabilo dodati pravno obliko ustanove, to v razpis doda in ustrezno podaljša rok za prejem ponudb in s tem omogoči enakopravnost prijaviteljev. V kolikor je ministrstvo namenoma izpustilo obliko ustanove, prosim za argumentacijo, zakaj pravna oblika ustanove na razpisu ni sprejemljiva.

V Hiši eksperimentov smo trdno prepričani, da lahko skupaj z ostalimi činitelji v konzorciju izoblikujemo kvalitetno Mrežo centrov raziskovalnih umetnosti in kulture.

Lep pozdrav,

Dr. Miha Kos, Hiša eksperimentov

Ta vnos je bil objavljen v Hiša eksperimentov z značkami , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor